Искат повече контрол над газовите бутилки

Повече контрол за употребата, зареждането и техническия преглед на газовите бутилки искат от Петролната и газовата асоциация. Поводът са зачестилите инциденти и с пропан-бутан за битови нужди, и с автомобилните уредби.

По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от началото на годината е получен само 1 сигнал за неправилно съхранявани от съсед газови бутилки – на балкон в жилищен блок.Официален регистър на автомобилите, които карат на газ, няма. Но от началото на годината през пунктовете за технически преглед са минали 375 хиляди автомобила с газова уредба.Често шофьорите избират да карат на газ, защото е много по-икономично.

Задължително е бутилката и инсталацията да се сменя на десет години.Първото правило е газовите бутилки да не се пълнят догоре, а най-много до 80 % от обема им. Да не се съхраняват на слънце, а когато дълго няма да се ползват – да стоят на хладно и сенчесто място в метален шкаф с отвори.Въпреки рисковете клиентите избират газта по цената. От Петролната асоциация прогнозират стабилни цени на бензина и дизела. По оценки на бранша сивият пазар на горива е около 20-30% на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share