Безкомпромисен Хоакин Финикс в „Жокера“

Мрачен, по-мрачен, най-мрачен – това е „Жокера“. Злодей, по-злодей, най-злодей – това е Жокера.

„Жокера“ връхлита в родните киносалони броени дни след като спечели престижния „Златен лъв“ във Венеция. Сюжетът проследява как човек от долния слой на обществото навлиза в хаоса на насилието и се превръща в убиец. Артър Флек е комик. Той носи две маски – едната сам е гримирал на лицето, а другата е на индивид, който иска да бъде нормална личност в свят, който постоянно го отхвърля. Когато животът се превръща в постоянен тормоз в работата, на улицата и вкъщи, Артър се отчуждава все повече от обществото, за да поеме по пътя на злодея..

Жокера идва от комиксовата Батман вселена. Но в никакъв случай не може да се твърди, че филмът следва жанра. По-скоро той е в стилистиката на шедьоврите на Мартин Скорсезе „Шофьор на такси“ и „Кралят на комедията“, но много по-мрачен и зловещ. Ясно личи връзката с участието на Робърт де Ниро. Но не той, а Хоакин Финикс е главното действащо лице в ролята на Жокера. Финикс е безкомпромисен след поредното си стряскащо на моменти влизане в образа. След Джак Никълсън в „Батман“ и Хийт Леджър в „Черният рицар“, той  изгражда нов уникален образ на Жокера. Хоакин Финикс ще бъде основен кандидат за многобройни награди и номинации за престижни награди и вероятността за „Оскар“ е огромна.

Хоакин Финикс доста се е измъчил физически, когато се е подготвял за ролята, но усилието си е струвало. Актьорът е свалил около 25 килограма за да влезе в образа. Той твърди, че отслабването му се отразява и психически, което му помага да влезе до съвършенство в зловещия образ.

Режисьор е Тод Филипс, реализирал посредствените комедии „Старски и Хъч“, трите серии на „Последния ергенски запой“ и „Голямото пътуване“. Първият му „сериозен“ филм е повече от успешен.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share