Излезе първият по рода си албум с творби на Райко Алексиев

150 карикатури показват българската история през XX век.

Макар да е едно от най-изтъкнатите имена в историята на българския хумор и сатира, дълго време Райко Алексиев и неговото творчество са тема табу в България. Роденият в будно пазарджишко семейство художник е сред най-емблематичните личности в културния живот на Царство България. Той предава нова енергия на родното изкуство, а неговите карикатури години наред иронизират проблемите на българския народ и неговите държавници, но и основните играчи на европейската политическа сцена, сред които Хитлер, Сталин и Чърчил.

75 години след жестокото убийство на художника с псевдоним Фра Дяволо, на книжния пазар се появява първия по рода си албум със 150 избрани карикатури от неговото творчество – „Райко Алексиев. 150 избрани карикатури с исторически коментари“.

Тъй като спецификите на карикатурния жанр изискват исторически контекст, всяка една от рисунките е придружена с коментар за събитието или процеса, станали повод за нейното създаване. По този начин актуалните проблеми на България и света от първата половина на XX век стават достояние на съвременната аудитория, която може да оцени значими събития и личности през четката на един скромен, но значим творец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share