Форматът Ritual Gatherings стартира кампания за намаляване на пластмасовия отпадък

Познатият от последните 3 години фестивал Ritual Gatherings, тази година ще представи петте елемента на формата с концептуални събития в градска среда

 

Парти концепцията Ritual Gatherings, позната на феновете на електронната музика с двете си издания през 2017 и 2018 година на плаж Червенка, се завръща с няколко концептуални събития и инициативи. През 2019 и началото на 2020, екипът ще представи петте стълба на формата в градска среда. Стартът на малките събития ще даде един от основните елементи – природата, която ще обедини различни инициативи под името HABITAT.

HABITAT посвещаваме на една от най-мощните движещи сили в живота ни – природата и грижата за нея. Лятото е време, в което всички се настаняваме удобно в нея и неминуемо оставяме своя отпечатък. Фестивалът не може да съществува без и извън природата – това е нашият естествен хабитат, в който ние искаме да се развиваме и затова решихме в края на лятото да се върнем и да му отдадем заслуженото.“, казват от Ritual Gatherings

Еко кампанията „Protect don’t neglect” е първата от серията HABITAT и се концентрира върху намаляването на пластмасовия отпадък и почистването на природни забележителности. Първото събитие от поредицата се проведе на 15 септември, като стана част от националната кампания „Да изчистим България“ на бТВ и подкрепена от хиляди в цялата страна. Екипът обедини усилия с различни партньори и изчисти Шофьорския плаж на Дюни.

„Имаме изключителния късмет да се родим на единствената планета, на която има живот. Животът, който е бил тук повече от 4 милиарда години и е започнал във водата, покривайки повече от 70% от повърхността на Земята. Живот и вода, които сега се задушават под чудовищно количество пластмаса. Пластмасата е навсякъде. Всъщност вероятно никога не сте на повече от метър от нещо, направено от пластмаса. Тя е в телефона ви, лаптопа, чантата, във вашия дом или колата ви. Обвива храната, водата и дори цигарите, които пушите…Тя е с вас на най-дивите плажове и на най-високите върхове.

Пластмасата съществува само от 70 години и въпреки това повече от 8 милиарда тона от нея се произвеждат по целия свят. Повече от 50% от нея се използват само веднъж, за не повече от няколко минути и отнемат стотици години, за да се разпаднат. Всъщност пластмасата никога не изчезва наистина. Само се разгражда на по-малки парчета (микро пластмаса), сега във всяко малко кътче на света.

Всеки може да направи нещо, за да я намали и всеки има отговорността за това. Защото хабитат означава естествената среда, в която всички живеем. Помагайки на природата, помагаме на себе си.“ – казва постът на Ritual Gatherings в социалните мрежи, където каманията набира скорост.

Природа, музика, храна, визуални изкуства и ритуали лежат в сърцето на Ritual Gatherings. Петте елемента имат за цел да събират хора с различни интереси в двудневен фестивал на плажа, а от тази година ще бъдат представени и с няколко събития (show case) в градска среда. В продължение на няколко месеца, до следващото лято, екипът е подготвил няколко изненади на софийската публика, с които иска да постави ново начало за фестивала през 2020, който предстои да бъде обявен с нова локация и още по-мащабна програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share