Българският филм „Сестра“ с награда на 67-ия кинофестивал в Сан Себастиан

Филмът „Сестра“ бе отличен със специален диплом в програмата „Нови режисьори“ на 67-ия филмов фестивал в Сан Себастиан. „Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова. Историята проследява живота на едно момиче и как нейните трагикомичните лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от предишния ѝ „Жажда“. Останалите централни роли са поверени на Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Сценарият е дело на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Отзивът за филма в списание „Variety“ е на Ксавие Анри-Рашид (Film Republic): „Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас.“

След премиерата на „Сестра“ Кристобал Соаги публикува в списание „Cineuropa“: „Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share