Нов български университет открива академичната година

Днес Нов български университет открива своята 29-а академична година с тържествена церемония и поредица от събития и специални изненади. Очаква се оперната прима Райна Кабаиванска и кметът на София Йорданка Фандъкова да присъстват.

Директно от Париж седем от пейките с формата на букви очакват студенти, преподаватели и гости в двора на НБУ. Те ще се потопят в произведенията на Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. Техните стихотворения, свързани или вдъхновени от тези букви, придружават новите градски тайници. „Скритите букви“ е проект на Тодора Радева и Кирил Златков. Идеята на инициативата е да отвори повече градски пространства за четене и събиране на тишина, като за целта са създадени 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата, които нямат аналог в латиницата и гръцката азбука – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.

В галерия „УниАрт“ на Нов български университет ще се открие изложбата „Софтуер“ с плакати на проекти на Кристо и Жан-Клод. Експозицията представя постери с изображения на скици от софтуерния период на различни проекти, сред които „Портите“, „Чадърите“ и „Опакованият Райхстаг“. Някои от произведенията вече са изпълнени, били са видени от хиляди хора на специално избрани локации и сега „живеят“ само в паметта на зрителите и събраната документацията. Други, никога няма да бъдат реализирани в своята хардуерна фаза и остават споделени във въображението на авторите и публиката. Заедно с експозицията „Софтуер“ публиката ще може да види и стъклени пластики на чешкия автор Мариан Карел и на доц. Константин Вълчев – създател на школата по стъкло в НБУ и инициатор и организатор на Международно биенале на стъклото в България.

Нов български университет открива академичната година днес в 11 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share