Люис Хамилтън грабна победата в Гран при на Русия

Себастиан Фетел отпадна заради повреда, неуспешна стратегия остави Шарл Леклер трети, а „Мерцедес“ записа неочакван нова двойна победа.

Мощно начало за Себастиан Фетел, който от трета позиция успя да изпревари Шарл Леклер и Луис Хамилтън и да поведе. Добро потегляне и за пилотите на „Макларън“ – Карлос Сайнц успя да отмъкне четвъртото място от Валтери Ботас, а Ландо Норис се движи шести. В седмата обиколка Валтери Ботас си върна позицията от Карлос Сайнц. „Ферари“ наредиха на Фетел да пропусне Леклер пред себе си, но той поиска Шарл да се приближи по-близо. Леклер се оплака по радиото. В 12-ата обиколка Макс Верстапен от „Ред Бул“ изпревари Ландо Норис с „Макларън“ и вече преследва неговия съотборник Карлос Сайнц. От радиокомуникацията става ясно, че Леклер е издърпал Фетел на старта, а план А е бил след това Себастиан да му върне позицията. Но темпото на германеца продължава да е много по-добро от това на съотборник му. Хамилтън записа най-бърза обиколка, като в същото време възкликна по радиото за „Ферари“: „Тези момчета имат много сериозно темпо“. Дистанцията между Фетел и Леклер е вече 4 секунди, но от отбора му дадоха зелена светлина да ускори темпото. Макс Верстапен излезе пети и се движи с темпото на Валтери Ботас, който е пред него на повече от 19 секунди. Шарл Леклер влезе за смяна на гуми в 22-рата обиколка и се върна четвърти на 10 секунди зад Валтери Ботас. В 26-ата обиколка  Фетел е в бокса и се върна зад съотборника си. Фетел отпадна в 28-мата обиколка след проблем с КЕРС. След обявена виртуална кола на сигурността последваха масови влизания в бокса за смяна на гуми. Хамилтън запази лидерството си, Леклер се движи втори, а Ботас трети. В 31-вата обиколка „Ферари“ извикаха Леклер за нова смяна на гуми. Той ще кара с гуми софт до края на състезанието, но ще трябва да атакува победата от трета позиция зад двата „Мерцедес“-а. До края на надпреварата Леклер притисна сериозно Ботас, но финландецът се брани успешно, а Хамилтън необезпокояван от никого върви уверено към победата. В подреждането след Хамилтън, Ботас и Леклер се наредиха пилотите на „Ред Бул“ Верстапен и Албън, следвани от Сайнц, Перес и Норис, а десетката затвориха Магнусен и Хюлкенберг.

В генералното класиране убедителен лидер е Луис Хамилтън с 322 точки, следван от съотборника си Валтери Ботас с 249, трети е Шарл Леклер с 215. Петицата допълват Макс Верстапен с 212 и Себастиан Фетел с 194. При конструкторите без конкуренция води отборът на „Мерцедес“ с 571 точки, втори е отборът на „Ферари“ с 409, а на трета позиция е „Ред Бул“ с 311.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share