Галавечери на култури от цял свят на „СинеЛибри“

Кино-литературният фестивал организира галасъбития в знак на уважение към културното многообразие и установяването на международни партньорства. Вярно на тази кауза, петото издание на „СинеЛибри“ ще поднесе на публиката филмови адаптации и литературни творби, представляващи културите на Испания, Португалия, Швеция, Израел, Германия, Франция, Унгария, Бразилия, Ирландия, Япония и Италия. Събитията ще се състоят в присъствието на посланици и културни аташета на съответните държави, а част от творбите ще бъдат представени от техните режисьори, киносценаристи, писатели и продуценти.

Продуцентът Рик Дъгдейл и шведският режисьор Даниел Алфредсон, известен с екранизациите си по книги от поредицата „Милениум“, ще открият щведсската гала с премиерата на филма „Смъртта на един автор“. Бен Кингсли изпълнява главна роля в трилъра за вина и отмъщение. Вдъхновен е от сборника с разкази и новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите криминални автори на Швеция.

Испанската галавечер ще бъде с прожекция на филма „Последствията на гнева” в присъствието на автора на книгата „Слабостта на болшевика” Лоренцо Силва, който е и сценарист на екранизацията. Филмът пресъздава едно необичайно приятелство, зародило се при още по-необичайни обстоятелства, и прераснало в силно емоционална и драматична връзка.

Специален гост на Португалската галавечер е Рита Азеведо Гомес. Тя ще представи своя филм „Португалката“ – зрелищна историческа драма, която е част от конкурсната програма. Вдъхновен от цикъла с психологически новели „Три жени“ на Роберт Музил, филмът завладява с кинематографичен заряд.

Специален гост на феста е изтъкнатият писател А. Б. Йехошуа, спряган като „израелския Фокнър“. Той пристига в София за българската премиера на романа „Жената от Йерусалим“ и ще бъде съпроводена с прожекция на едноименната екранизация.

Зрителите ще могат да се насладят и на темпераментна бразилска галавечер с прожекция на „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“, основан на едноименната приказна сага на Марта Баталя. Филмът се отличава с виртуозна режисура и операторско майсторство и неслучайно се увенча с Награда в категория „Особен поглед” от филмовия фестивал в Кан 2019.

Специално внимание заслужава и италианската галавечер, чийто фокус е филмът „5 е съвършеното число“, създаден въз основа на култовия комикс на Игор Тувери. Тук звездите на италианското кино Тони Сервило и Валерия Голино си партнират блестящо, а авторът на книгата застава зад камерата за първи път. Специален гост на галасъбитието е италианската звезда в журито Лоредана Каната.

Японската галавечер включва прожекция на „Сладка бобена паста“ по романа на Дуриан Сукегава. Копродукция на Япония, Франция и Германия, филмът на Наоми Кавасе е красив и вълнуващ, има множество награди и номинация в категория „Особен поглед” от кинофестивала в Кан 2015. Ирландската галавечер ще припомни филма на Нийл Джордан „Закуска на Плутон“ по едноименния роман на Патрик Маккейб. Унгарската галавечер ще бъде съпроводена с прожекция на „Гласът на неговия господар“ по романа „Гласът на Бога“ на полския писател фантаст Станислав Лем. Не по-малко интересна е и галавечерта, посветена на Германия – ще видим екранизация на бестселъра на Даниел Келман „Измерването на света“, с която се отбелязва 250 години от рождението на Александър фон Хумболт.

„СинеЛибри“ е от 5 до 20 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *