Полски филмов фестивал за трети път в България

Започва полският филмов фестивал в България „Кинотека“. Форумът представлява панорама на съвременното полско игрално кино. По случай годишнината на демократичните промени в Полша панорамата ще открие филмът на Анджей Вайда „Валенса. Човек на надеждата“, полският кандидат за Оскар през 2014 година.

Новото полско кино ще бъде представено с жанрово многообразие от пет филма. Сагата „Икономът“, лауреат на „Сребърни лъвове“ от Фестивала на полското кино в Гдиня, ще покаже сложната съдба на три нации, обитаващи бившата полско-германска граница в Северна Кашубия в периода 1900-1945 г. Историческият филм „Кръвта на бога“ ще разкаже за рицаря Вилиброрд и неговия спътник и тяхната обща цел – да намерят и покръстят езическо селище, скрито в планината, като това е единствения начин да го предпазят от унищожение. Хорърът „Върколак“ отвежда в годините след войната и разказва за деца, бивши концлагеристи, принудени да оцеляват в обсаден от подивелите лагерни кучета изоставен дворец в гората. Пълнометражната анимация „Още един ден живот“ е екранизация на едноименната книга на Ришард Капушчински за обхванатата от война и хаос Ангола. „Изкуството на любовта“ връща в 70-те години на миналия век, когато една полска гинеколожка и сексолог се противопоставя на табутата и се бори за отпечатването на крайъгълната книга за любовта и секса.

Във връзка с 80-годишнината от избухването на Втората световна война в Габрово като част от Кинотеката ще бъде представен филмът „303 ескадрила“, разказващ за полските пилоти, част от военновъздушните сили на Велкобритания, взели участие в Битката за Англия.

В рамките на „Кинотека плюс“ Културен център G8 представя предпремиера на филма „Сърце от любов“, заснет по истинска история, заимствана от живота на две емблематични фигури на полската съвременна художествена сцена – Войчех Бонковски и Зузана Бартошек.

Третото издание на феста отбелязва важна историческа годишнина с програмата „Солидарност“ – 30 години от демократичните промени в Централна и Източна Европа и първите частично свободни избори на 4 юни 1989 г. в Полша. Програмата включва филми, тематично свързани със събитията: филма „Човекът от желязо“ на реж. Анджей Вайда, „Всичко, което обичам“ на реж. Яцек Борцух; „80 милиона“ на реж. Валдемар Кшистек и „Солидарност според жените“ на режисьорите Пьотр Шливовски и Марта Джидо.

Панорамата ще има свои издания в Габрово и Бургас.

Прожекциите на новото полско кино ще се състоят в Културен център G-8 от 29 септември до 5 октомври. Входът е с безплатни билети от касата до изчерпване на местата в залата. Филмовата програма „Солидарност“ ще бъде в Полския институт в периода 7-10 октомври с вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share