Хореографът Жером Бел гостува в България

Събитието е тазгодишният акцент от международната програма „Мигриращото тяло“.

Срещи с артисти от Швейцария, Франция, Канада, Норвегия и Швеция очакват публиката през настоящия сезон. Гостуващите спектакли са част от международната платформа „Мигриращото тяло”. Почитателите на съвременния танц ще могат да се включат в дискусионни модули, лекции и уъркшопи.

В края на септември и началото на октомври гостуват хореографката Мария Кефирова, философът и танцов теоретик Ноеми Соломон и артистът и теоретик Диего Жил. Организирани са няколко публични събития: уъркшоп за студенти и професионалисти танцьори, хореографи, драматични актьори, воден от Мария Кефирова. По време на дискусия  едно от най-големите имена на танцовата теория Ноеми Соломон ще разговаря с философа и драматург Боян Манчев. Екипът на проекта изследва обратимостта на концепциите за близо и далеч, за граници и неща като: гърбове, кутии, кърпи, сламки, невидими малцинства, звук, минимум и максимум танц.

Шведската хореографка и филмова режисьорка Гунила Хейлборн гостува със спектакъла Why I Wear This Shirt, който прави съвместно с норвежкия артист Ким Хиортьой. Може да се види солото на Хиортьой – абсурден спектакъл между комедията, поезията и съвременния танц; отчайващо тъжен и отчайващо смешен, някъде между баналното, прозаичното и метафизичното.

В програмата е включен швейцарският спектакъл на хореографа Марко Беретини – iFeel4. iFeel4 е солов транс на фона на жива музика и с участието на детски хор. Удивително съчетание на диско, литургични напеви, поп музика, репетитивни движения и свободно придвижване на деца с маски, напомнящи гръцка трагедия или примитивна мистерия, преведени в съвременната форма на фейсбук-емотикони с едва забележими нюанси на човешкост. Марко Беретини е шампион по диско за 1979 г. на Германия и един от най-интересните съвременни хореографи и изпълнители.

Международната програма „Мигриращото тяло“ ще приключи с гостуването на последния проект на френския хореограф Жером Бел Retrospective. След световната му премиера на тазгодишното издание на фестивала „Импулстанц“ във Виена, Retrospective ще бъде представен в България, което е първото гостуване на работа на една от водещите фигури на съвременния танц в световен контекст Жером Бел. Идеята на проекта е да събере в една лента откъси от най-емблематичните представления и филми на хореографа: „Jérôme Bel“, „Shirtology“, „The show must go on“, „Véronique Doisneau“, „Disabled Theater“, филмите „Gala: Moonwalk“, представен в рамките на изложбата „Michael Jackson: OntheWall“ – 2018/2019 и  „Company Company“ .

„Мигриращото тяло“ е в пространство за съвременен танц и пърформанс – ДНК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share