Предстои Европейска нощ на учените

България се включва в инициативата Европейска нощ на учените за 13-а поредна година, благодарение на два проекта, които са финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“. Инициативата се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. Проектът REFRESH включва над 150 събития, свързващи науката с културата. Активности ще се проведат на повече от 50 места в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник.

В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, а централното място ще бъде Античен комплекс „Сердика“ под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството, където в 18 часа ще се състои официалното откриване и награждаване на победителите в конкурсите за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Посетителите ще научат какво е да си молекулярен биолог, ще успеят да разберат неподозирани факти за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите изследвания в бъдеща марсианска лаборатория.

Програмата в останалите градове също е изключително богата. В Пловдив организаторите ще разположат щандове с много изненади на площад „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа „Тинузавър“, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива „Университет за деца“ и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

Българската академия на науките се включва в проекта K-TRIO 3. Учени от Института по молекулярна биология, Института по оптически материали и технологии и Института по полимери ще организират демонстрации и ще покажат разработвани от тях прототипи на нови технологии. Компютърно генериране на холограмни изображения, начини за изолиране на ДНК, ново поколение материали за безболезнено лечение на рани, наноматериали за съхранение на хранителни продукти са само част от нещата, които ще могат да бъдат видени по време на събитието.

У нас университетите и научните институти ще отворят врати с организирани събития на 27 септември от 18 до 22 часа, а БАН, в сградата си на улица „15-ти ноември“ 1, е домакин от 17,30 часа. Събития ще има и на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В и в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград, която тръгва от гара Септември  в 20,45 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share