Започнаха „Дни на турското кино“ в България

Фестивалът „Дни на турското кино“ 2019 започна с тържествен коктейл в присъствието на представители на дипломатическия корпус, културния елит и артистичните среди. Сред специалните гости бяха заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и известният турски актьор, карикатурист и филмов продуцент Хасан Качан.

„Турските телевизионни сериали и игрални филми, които се излъчват в България, на Балканите и в цял свят имат голям успех и това много ме радва. Ще бъда щастлив, ако успеем да превърнем този културен обмен в съседство и братство. Защото най-важната и ценна задача на изкуството е да събира и обединява хората.“, каза Качан и сподели, че следи за напредъка на българската киноиндустрия, надява се подобни събития да отварят вратите си и в двете посоки и очаква в бъдеще български филми да бъдат представени пред турската публика.

В шестото издание на „Дни на турското кино“ в България са включени пет съвременни ленти, чрез които българските зрители ще се докоснат до многообразната тематика на турската кинематография, пресъздадена в запомнящи се образи, интригуващи съдби и колорит от емоции.

Двете премиерни прожекция в Дома на киното и в Националния дворец на културата представиха романтичната комедия „Говори колкото мъжа си“. Режисьорът Къванч Баруйоню и сценаристът Шебнем Бурджуоглу описват историята на  30-годишната жена, която е притисната от семейството си да намери любовта и най-после да мине под венчило. Това, обаче се оказва нелека задача.

Останалите четири заглавия са „Майчината ми рана“, „Шампионът“, „Галиполи: Краят на пътя“ и „Кисели ябълки“. Те са сюжетно изпълнени с непреходните човешки ценности – любов, семейство, вяра, прошка, достойнство, свобода и сила на духа. Преплетени са с философските прозрения и душевни вълнения на героите, а феерията от цветове, костюми и приказни природни картини допълват майсторската актьорска игра и увличат зрителите в неповторимо пътуване из необятния свят на седмото изкуство, пресъздаден от талантливите режисьори и сценаристи.

„При подбора на филмите се опитахме да изберем такива, които да бъдат близки и до двете култури на нашите съседни народи, да са интересни и да отразяват разбиранията ни. Миналата година постигнахме изумителен успех. Вярвам, че и тази година ще бъде така“, сподели в приветствената си реч на откриването Н. Пр. д-р Хасан Улусой – посланик на Република Турция в България.

Фестивалът „Дни на турското кино“ 2019 се провежда в Дома на киното в София и ще продължи до 6-ти октомври. Входът за всички прожекции е безплатен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share