Започва предизборната кампания за местните избори

Днес започва предизборната кампания за местния вот на 27 октомври.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев призова за етична кампания и припомни какви са правилата по време на кампанията.

„При отразяването на предизборната кампания следва да бъде посочвано кое е платено съдържание, кое е безвъзмездно. Трябва да бъде посочено, че купуването и продаването на гласове е престъпление”, каза той.

„Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете, и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг, герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица и в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български и трябва да бъде толерантна”, добави Андреев.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори – редовни избори за кметове и съветници в 265-те общини в България, право на глас по време на които ще имат 6 227 901 души.

Над 36 хиляди са кандидатите за кметове и общински съветници. Най-много са за кмет на София – 19, а за Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат, уточни Андреев.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който пряко отговаря за провеждането на местните избори, каза, че много често кампанията се превръща в „състезание по пръскане с кал”.

Той посочи какви са впечатленията му от последните 10 години:

„Последните 10 години нормална, европейска, цивилизована кампания като политически аргументи не съм видял, което е лошо, от това страда демокрацията. Имам предвид, че е нормално всеки кандидат да представи себе си – идеи, програма, платформа, това, което иска, това, което може, и да се състезава с други, само че не забравяй, че това са най-сложните избори. Особено в София обемът числа, които трябва да се обработят е пъти по-голям, дори от едни президентски, дори от едни парламентарни избори”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share