„Ловци на храна“ започва в Троян новия сезон

Троян е първият град, който Андре Токев и Събин Ранков ще посетят за началото на четвъртото издание на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“. Ранков ще представи най-популярните ястия и напитки на родното си място и ще разкрие историите на традиционни рецепти.

Първа ще бъде крайпътната скара близо до Троян. След удоволствието от вкусните кюфтета, двамата ще посетят Орешака, за да се докоснат до занаята на троянската шарка, грънчарството и дърводелството. Токев ще се зареди с енергията на третия по големина манастир в България, в който Васил Левски е организирал таен революционен комитет. Той ще научи от Йеромонах Стефан, че обителта се е прочула по цял свят с автентичната си ракия, която е била и основно средство за препитание на монасите.  Събин ще демонстрира на Андре как работи естествената пералня за китеници.  Домакинята Антоанета ще научи Андре как се приготвя хляб от картофи и царевично брашно, традиционния пирян, селска лимонада и „сватбарско жито“. От своя страна Токев ще демонстрира своята интерпретация на пърленка с праскови и сланина.

Какви са детските спомени на Събин, свързани с храната в Троян, ще се научи ли Токев да „точи грънци“ и има ли основание градът да спори с Габрово за най-дългата улица, която минава по протежението на река Осъм? Каква е историята на четирите „сухи сватби“, обичат ли троянци сладки основни ястия и кои са най-интересните думи в речника на местния говор, зрителите ще разберат в новото издание на „Ловци на храна“.

„Ловци на храна“ е всяка неделя от 12,30 часа по bTV.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share