Десет късометражни филма ще се състезават на „СинеЛибри“

За първи път у нас в рамките на „СинеЛибри“ се провежда конкурс за късометражни филми, вдъхновени от литературни произведения В състава на журито влизат режисьорите Иван Москов, Николай Мутафчиев и Мария Арангелов. Девет бъларски и един френски филми ще се включват в конкурса.

Френското предложение е „Цветята на алжиреца“ с режисьор Росица Траянова. Създаден по мотиви от разказ на Маргьорит Дюрас, филмът събира на екран актьорите Еманюел Блонд, Гийом Деше, Оливия Ор и Лесли Перие.

„Бяла роза“ на Марина Желева, която е режисьор и сценарист, следва разказа на Владимир Зарев „Първото и най-важно нещо, което човек трябва да прави, това е да държи главата си над водата“. Участват Надя Керанова, Малин Кръстев и Стилиян Желязков. Приключенският филм „Колелото“ е режисиран от автора на проекта „Да се изгубиш нарочно“ Крис Захариев. Вдъхновен от разказ на Красимир Бачков, филмът събира в 8 минути историята на възрастния Киро, който охранява поляна с череши близо 20 години. Ролите се изпълняват от Кристиян Макаров, Валентин Андреев – Рафе и Николай Урумов.

По мотиви от разказа на Етгар Керет „Бодро начало“ е създаден филмът „Иван“ с режисьор Надежда Христова. В ролите ще видим актьорите: Иван Бърнев, Леонид Йовчев и Филип Аврамов. Във филмовата миниатюра „Екзистенциално“, създадена по поема на Анамария Коева, морето се превръща в сцена на една любовна история между човешкото и митологичното. Режисьор, сценарист и художник постановчик е Наталия Атанасова, а актьорската работа е поверена на Ина Гергинова.

Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Асен Блатечки са звездите във „Внукът на човекоядката“, драматична история на режисьорката Десислава Николова-Беседин, вдъхновена от едноименния разказ на Йорданка Белева. „Концерт за кларинет и оркестър“ е режисиран от Максим Петров по сценарий на Петър Желев, с създаден по разказа на Людмил Станев „Още една кратка история за любовта“. Участват Елвира Иванова, Михаил Мутафов и самият Людмил Станев.

Сред заглавията е и „Плитка вена“ по едноименната поема на Марин Бодаков. Режисьор е Йоана Александрова, а единствената роля се изпълнява от Александър Митрев. „Над нещата“ е анимационен филм на Ина Николова с участието на Иван Москов, по едноименната поема на Стефан Икога. Филмът „Френско кино“ е с режисьор и сценарист е Галина Д. Георгиева и с участието на Ангелина Славова, Любов Любчева и Добрин Досев. Вдъхновен е от романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share