Театърът Но гостува в България

Пъстрата програма от културни събития на Дните на японската култура в България продължава с пълна сила. Световно известното театрално изкуство Но ще бъде представено в Стара Загора, Пловдив и София.

Рядко представяните пиеси ще гостуват в България по повод тройния юбилей на японо-българските отношения. В  София и Стара Загора ще бъдат представени традиционни пиеси, а в Пловдив – една от най-новите пиеси, наречена „Орфей“. Тя е създадена от Акихиро Ямамото, директор и главен актьор в Театър „Ямамото“, по идея на Мая Бежанска.

Театър Но представлява вид сценично изкуство с маски, в което важна роля играят песните и танците. Негови предшественици са уличните скечове, танци, акробатични номера и фокуси. „Но“ в превод означава „умение“ или „талант“. Едно Но представление включва 5 акта, но в наши дни по-често срещани са постановките с 2 акта и антракт. Маските в Но могат да се разглеждат като самостоятелно изкуство.

Публиката в Стара Загора ще може да се наслади на представленията на театралната трупа „Ямамото“ на 25.9 от 19 ч в Държавната опера. В Пловдив актьорите ще гостуват на 27.9 и 28.9 от 19,30 ч в Античния театър. Представленията в София ще бъдат на 1.10 от 19 ч в Народния театър „Иван Вазов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share