Български филми на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs

Четири български заглавия са включени в програмата на предстоящия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs.

Sofia Biting Docs се открива с премиерата на „Бялото братство и духовната школа на Рила“ на режисьора Пламен Симеонов. Филмът  проследява едно от най-значимите събития за братството – лятната духовна школа край Рилските езера. В него е представен танца Паневритмията, който синхронизира човек с вселенската хармония. Ще бъдат показани много места, до които не е стигала камера. С много музика и красиви природни гледки, зрителите ще се насладят на хармоничното въздействие на величествената природа на Рила, преоткривайки едно, все още малко познато, автентично българско учение за духовно усъвършенстване.

Дългоочакваната премиера ще има „Пясък в чекмедже“ на режисьорката Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като „Местата, които трябва да посетим, преди да умрем“ и предлага оригинална класация с топ дестинации. Те са представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците.. За пътя разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров.  „В този свят ние нямаме един същински и истински дом. Поради тази причина и се стремим някъде далеч“, разсъждава проф. Калин Янакиев, като обяснява: „Ако попитаме човека, който си представя тоя топос – плажа с белия пясък, къде се намира, със сигурност ще ви отговори, че е някъде далеч. Той поради тази причина и тръгва да го търси. Затова и човек пътешества по земята – търси различни, далечни места, в които най-сетне да се прибере в своя дом“.

Sofia Biting Docs ще предложи два български късометражни филма, които ще провокират сетивата на зрителите и ще покажат, че комбинацията от море и панел не винаги е пагубна: „Море на вятъра“ на режисьорите Стоил Димитров и Борислав Камилов и „Портрет на един панелен блок“ на Веселин Зографов.

„Море на вятъра“ представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса. Поемайки на първото по рода си уиндсърф предизвикателство, те изминават разстояние от 300 км от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие. Целта им е да покажат до какво води замърсяването на водата с пластмасови отпадъци. Колко точно е замърсено морето ни и какво можем да направим, за да го променим? Веселин Зографов пък ни кани да съпреживеем ежедневието на обитателите в един панелен блок в Люлин в „Портрет на един панелен блок“. Десетки съдби, радости и проблеми, събрани в частите на едно голямо цяло – панелен блок в софийски жилищен квартал.

Sofia Biting Docs е от 27 септември до 3 октомври в салоните на Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share