52 филма на 37-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

Общо 52 филма, между които 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат прожектирани по време на  37-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“. Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми в Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян и Торонто

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция между Холандия, Италия и Канада, с участието на Джанкарло Джанини.

Със специална прожекция на филма „Един киноман в началото на века“ ще се почете Георги Ангелов – кинокритик и „луд“ фен на киното, който си отиде от нас преди месец.

Две професионални журита с международно участие ще оценяват филмите на „Златна роза“. Журито за пълнометражни филми е с председател режисьорът Милко Лазаров, чийто филм „Áга“ е миналогодишният носител на наградата „Златна роза“ и беше избран за българското предложение за наградите „Оскар“ за чуждестранен пълнометражен филм тази година. Членове са операторът Емил Христов, носител на 3 награди „Златна роза“ за операторско майсторство, както и „Златна роза“ за режисьорския му дебют „Цветът на хамелеона“; актрисата и кастинг директор Жорета Николова; италианката Рената Санторо – селекционер на програмата „Дни на авторите“ на най-стария кинофестивал в света – Венеция и Хървойе Хрибар – режисьор, сценарист и продуцент от Хърватия.

Късометражното жури е с председател режисьора Андрей Паунов – носител на най-значимите награди в документалното кино и членове – актрисата Ана Вълчанова и кинокритичката от Япония Йошико Минекава.

37-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ започва на 27 септември и приключва на 4 октомври и се провежда във Фестивален и конгресен център Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share