Освещават Радибошкия манастир „Света троица“

След десетки години на забрава, ще бъде осветен с литургия и водосвет реновираният Радибошки манастир „Света троица“.

Той е изграден през късното средновековие. Архитектурните данни на старата част от манастирската църква „Света троица“ разкриват, че тя принадлежи към типичните за Горнострумските райони еднокорабни църкви от късното средновековие, но бележи нов момент в църковното строителство. Тук певниците са заменени от дълбоки ниши, които, макар и неизявени на фасадата, са достатъчно дълбоки и сигурно са изпълнявали техните функции. В двора на манастира е запазена красива старинна чешма.

През 19 век Радибошската обител е един от големите духовни средища на Мраката. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от турско робство. В него има божии служители и през годините след 1944 година. Спира да функционира в началото на 80-те години на 20 век, когато е напуснат окончателно. Малко след това там е бил отглеждан добитък, за да се стигне до пълната му разруха, макар манастирът да е обявен за паметник на културата, заради стенописите в манастирската църква с изцяло изрисувана вътрешност.

По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които бяха руини. Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква „Света троица“. Инвестицията е на стойност над 642 000 лева.

Освещаването е на 23 септември от 16 часа. Община Радомир осигурява безплатен транспорт за всички, които искат да присъстват на събитието. Автобусите тръгват в 14,30 ч от площад „Войнишко въстание“ в Радомир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share