„Петото измерение“ на „СинеЛибри“

15 дни с 55 филма, 15 гости, 23 специални събития и галавечери, 3 театрални представления, 2 големи церемонии предлага петото издание на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри“ под мотото „Петото измерение“.  И още – срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора са градовете на кинофорума.

„СинеЛибри“ ще предложи екранизации по текстове на Робърт Музил, Станислав Лем, Робърт Харис, Харуки Мураками, Давид Фоенкинос, Ясмина Кадра и много други. Герои в част от филмите са величави фигури от различни епохи и области на изкуството: Вирджиния Улф, Леонардо да Винчи, Никос Казандзакис, Уилям Шекспир, Едмон Ростан, Мишел Уелбек, Карл Лагерфелд, Стиг Ларшон, Дж. Р. Р. Толкин, Пиер Луис… Някои от филмите ще бъдат излъчени в България веднага след като бяха отличени в Кан, Венеция, Торонто и на други престижни световни кинофоруми! Почитателите на Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Никол Кидман, Харви Кайтел, Бен Кингсли, Тим Рот и Клайв Оуен могат да бъдат спокойни. Тази есен фестът прави дълбок реверанс към режисьора визионер Стенли Кубрик и музикалната легенда Дейвд Боуи и отбелязва 250 години откакто Александър фон Хумболт измери света.

Конкурсната програма включва 11 продукции. Журито е с председател Кристоф Ламбер. Иван Москов, Николай Мутафчиев и Мария Арангелова ще решат кой е най-добрият късометражен филм.

Извън конкурса програмата е организирана в няколко модула: На живо от Космоса, Галавечери на културите, Звездна селекция, Документални филми и Театър по книга.. Галавечерите са посветени на Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция, Швеция, Япония и Унгария.

Даниел Алфредсон, Рик Дъгдейл, А. Б. Йехошуа, Герард Конли, Лоренцо Силва и Рита Азеведо Гомес са гостите на феста. Шведският продуцент и режисьор Даниел Алфредсон пристига с най-новата си адаптация по сборника с разкази „Интриго“ на Хокан Несер – „Смъртта на един автор“, в който играят Бен Кингсли и Тува Новотни. Канадският продуцент Рик Дъгдейл също ще присъства на шведския филм. Израелският белетрист А. Б. Йехошуа ще представи романа си „Жената от Йерусалим“, а зрителите ще  се насладят на филмовата адаптация. В България ще присъства и Герард Конли, по чиято книга е реализиран филма „Заличено момче“ с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу. Испанският писател Лоренцо Силва ще представи „Последствията на гнева“, на който е сценарист. Специален гост ще бъде режисьорката на филма „Три жени“– португалката Рита Азеведо Гомес

За първи път тази година зрителите ще могат да гледат и три театрални постановки по книги – „Променяне“ по Лив Улман, „Козметика на врага“ по Амели Нотомб и „Вечерята“ по Херман Кох.

За първи път ще се състои и международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий“ с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии – Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света.

„СинеЛибри“ е от 5 до 20 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share