Електрическите тротинетки – само с книжка и задължително с каска

МВР е готово с предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които да регламентират използването на електрически тротинетки. След предвидени работни срещи е изработен проект, който е в процес на обсъждане с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”, обяви от парламентарната трибуна министър Младен Маринов.

 

Предложенията са в няколко насоки, но основните предвиждат право да управляват тротинетките да имат само хора, навършили 16 години и притежаващи една от категориите, изброени в чл. 150а, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

 

„От МВР отчитаме тенденциите са електрическите превозни средства и тяхната популярност в България и други европейски страни. Без съмнение липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на транспортни произшествия”, обясни Маринов.

 

Предложенията предвиждат още тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по облеклото. Освен това те ще трябва да се движат само по велоалеите, а когато няма такива – възможно най-вдясно в платното за движение. Забранено ще им бъде предвижването по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, а самите те не трябва да превишават скорост от 25 км/ч.

 

Обсъжда се и възможността за въвеждане на режим за регистрация на по-големите електрически скутери.

 

„В МВР сме за правно регламентиране на този вид нови моторни средства, но не сме против развитието на екологичния транспорт. Подкрепям бъдещето, което вече е пряко свързано с електрическите двигатели, щадящи околната среда”, каза в заключение министър Младен Маринов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share