Отново вот на недоверие срещу правителството на Румъния

Румънската опозиционна Национално-либерална партия (НЛП) ще внесе следващата седмица в парламента вот на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия (СДП), заявиха за Медиафакс източници от НЛП.Дотогава либералите ще продължат преговорите с Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), който в края на август напусна управляващата коалиция, и с партия Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта.

Вотът на недоверие вече е подкрепен от други две опозиционни партии – Съюз за спасение на Румъния (ССР) и партия Народно движение (ПНД).

Лидерите на парламентарните групи на ССР и ПНД днес са разговаряли с представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и на националните малцинства.

Либералите искат да съберат 233 подписа на парламентаристи, колкото гласа са необходими, за да успее инициативата.

От своя страна лидерът на АЛДЕ Калин Попеску Таричану заяви, че НЛП трябва да представи документ за това какви са плановете й след падането на правителството на премиера Виорика Дънчила. Той изтъкна, че АЛДЕ няма да даде “празен чек” при вота.

Управляващата коалиция на премиера Виорика Дънчила вече оцеля при вот на недоверие в румънския парламент през юли т.г. Опозицията успя да събере 200 от необходимите 233 гласа.

Вотът на недоверие беше внесен след загубата на Социалдемократическата партия на Румъния на изборите за Европейски парламент. Партията беше подкрепена от 22,5%, което е голям удар, след като получи 45 на сто на парламентарните избори през 2016 г. Коалиционните им партньори дори не успяха да преминат прага от 5%.

Опозицията внесе искането срещу правителството на Дънчила, въпреки че от самото начало беше ясно, че няма да успее да събере нужните гласове в парламента, където социалдемократите и либералите имат комфортно мнозинство. Единственият шанс беше повече от дузина депутати от коалицията да гласуват срещу правителството си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share