За трети път „Седмица на скандинавското кино“

След големия успех на предишните две издания тази година предстои нова „Седмица  на скандинавското кино“. „Биографиите ни“ е мотото на форума. Ценителите на северното европейско кино ще се насладят на 13 филма от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия.

Началото на фестивала поставя „Приказка за Астрид“ – малко познатата история за появата на „Пипи Дългото чорапче“. Официалното откриване е със специална финландска вечер. „Айло: Одисея из Лапландия“ е приключение за цялото семейство, който проследява пътя на малък див елен, неговото порастване и събуждането му към дивия свят

Датският „Ако ме напуснеш, ще те убия“ е любовна история на една балерина. В ролите са Густав Скарсгард, Даника Курчич и балерината Астрид Елбо. Върховете и паденията на една съвременна жена и нейната смелост да се изправи пред най-голямото си изпитание нищи филмът.

След световна премиера на „Сънданс“ и участие на десетки международни фестивали, сред които Берлинале и документалния конкурс на „София Филм Фест“ режисьорът Тонислав Христов ще представи филма си „Тайният живот на Вера“. Сред темите на филма е проблемът за алкохолизма, тъй като голяма част от живота на Вера е белязан от нейния алкохолизиран баща и как тя успява да се справи.

За втора година специален гост в програмата на фестивала е Литва. Първата българо-литовско-полска копродукция „Чудо“ е трагикомедия на режисьорката Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов

В норвежките вечери ще бъдат показани „Какво ще кажат хората“ и „Изборът на краля“, който бе норвежкото предложение за Оскар за чуждоезичен филм през 2017 година. Шведската вечер предлага „Градинската алея“, а датската – „Зимни братя“, носител на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала в Локарно 2017 година.

Прожекции ще има на последния филм на Ларс фон Триер – „Къщата, която Джак построи“,  копродукция на Дания,Швеция,Франция и Германия, „Да сънуваш Мураками“ на датския режисьор Нитеш Анджаан и първия англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски „Толкин“

Абсолютният фаворит на публиката по време на изданието през 2017 година – датският „Историята накратко“ с участието на Трине Дирхолм ще има специална прожекция.

„Седмица  на скандинавското кино“ е в Дом на киното от 22 до 30 септември.

 

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share