„Европейско кино за учащи“ продължава със своя семестър Есен 2019

Акцентите са върху документалното кино и заглавия от фестивала в Кан

„Европейско кино за учащи“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското кино през цялата учебна година.

Новият есенен семестър на проекта започва днес в 20 часа с една от двете специални прожекции на игралния филм с интригуваща документална основа „Пеле: Раздането на една легенда“. Историята за безусловната любов към футбола на може би най-добрия играч в историята на великата игра – Пеле ще очарова почитателите на киното, които решат да посветят своята вечер на прожекцията в Северния парк на София, квартал Надежда.
Втората специална прожекция е предвидена за 26 септември, като началният час е 10,40, а мястото е Професионална гимназия по изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, Зала 9. Учениците там ще имат възможност да се срещнат „на собствен терен“ с кариерата на Пеле – най-младият футболист, спечелил Световната купа. Филмът е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е вдъхновяваща биографична творба, която дава прекрасна възможност на младите хора да се запознаят с именития футболист.

Програмата продължава в „Дом на киното“ всеки понеделник от 7 октомври с прожекциите на филмите „Формулата на Тео“, „Ага“, „Щастливия Лазаро“, „Момиче“, „Калин и отбора на затвора“, „Студена война“, „С чувство на непоносимост“ и „Дивата круша“.
Лектори на инициативата са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и режисьорът и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Те ще представят филмите и подробности около създаването им и ще поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share