Марияна Радович представя „Прегазена роза“

Марияна Радович е визуален артист. Родена е в Сърбия и работи в Германия. Самостоятелната изложба „Прегазена роза“ е резултат от престоя на авторката в България.
„Беше студено и мокро, там, където се намерих, в долината на Казанлък. Добре хранена от студения, влажен спомен, за да мога да израста от нея. Розовата ми плът зрееше с всяка капка. Слушах притихнала, като живо видение, и се разлиствах. Казват, че мелодията, която чувах е типична за пръстта, върху която се видях да стоя. Розови листенца от детските спомени застилаха под мен. Ритъмът беше звукът на стъпките им, идващи към мен. Не виждах краката, които оркестрираха всичко това, но ги чувах много добре – далечни и познати звуци от друга епоха, вибриращо дрънчене на древния Път на коприната. Червените ми предци отекваха из долината с приближаването на господарите им – преродени в плът и желязо, но не и в дух. Кой би предположил, че ще стигна до тук? Раста към спомена за мелодията от хиляда четиристотин и петте вълни, разбиващи се в лодките в неуморния Тих океан. Ето ме, притихнала, разпната, сдъвкана и изплюта в процеса; по-конкретна от сън, но все още – не завършена капка парфюм. Крехкото ми тяло лежи пресовано, насилвано отново и отново от безмилостните медни изверги. Само няколко сълзи се отрониха и бяха ботилирани. Можете да ме видите изложена на показ върху обсипан със скъпоценности пиедестал, в някоя топла лятна нощ, в безмитния магазин на гръцката граница“, споделя Марияна Радович

Изложбата „Прегазена роза“ на Марияна Радович е от 21 септември до 13 ноември в галерия „Хеерц Тооя“ във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share