Истории от Втората световна война пресъздадени в спектакъл

Истински истории от Втората световна война, разказани през очите на жените, ще „оживеят“ със спектакъла „Косвени щети“ на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“. Представлението е по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич – „Войната не е с лице на жена“.

Различните театрални похвати, които режисьорката на спектакъла Максима Боева съчетава, а именно документален и куклен театър, ще пренесат на театралната сцена вълненията и емоциите от времето на войната. Във фокусът ще бъдат жените. Онези жени, които по собствена воля решават да отидат на бойното поле и от отдадени майки и съпруги се превръщат в снайперисти, сапьори, летци… Те се борят на фронта наравно с мъжете. Срещата с кошмарния свят обаче ще доведе до катастрофалния резултат от загубата на личността. Ще пречупи ли войната тяхната женственост? Попаднали на бойното поле с надежда за славни подвизи, за героините не остава нищо друго освен да се борят за собственото си оцеляване, създавайки свой бит и култура.

Режисьор и мениджър на проекта „Косвени щети“ e Максима Боева. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката – на Михаил Шишков-баща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share