Готик-кънтри, пънк-блус и призрачни балади в София и Пловдив

„Аларма Пънк Джаз“ открива сезона с новозеландеца Дилейни Дейвидсън

 

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР започва с два концерта на легендата на новозеландския и швейцарския ъндърграунд Дилейни Дейвидсън. Той гостува за първи път в България.

Дилейни Дейвидсън е съвременен поет с китара (понякога и с барабани или тромбон) и с цял куфар с призрачни истории, бивш член на легендарния „оркестър за сватби и погребения“ Dead Brothers, дарк-фолк, готик-кънтри и пънк-блус проповедник, сподвижник и духовен брат на Преподобния Бийт-Ман (Reverend Beat-Man). Дейвидсън се определя като „отчасти човек, отчасти колело, отчасти трубадур, отчасти пътуващ търговец с куфар, съдържащ цял призрачен оркестър, в едната ръка и с китара в другата“.

Роден в Оукланд, живеещ в Крайстчърч (втория по големина град, намиращ на другия новозеландски остров), минал през мелбърнската школа през 90-те, поживял в Швейцария в началото на новото хилядолетие, Дилейни Дейвидсън е от онзи рядък вид артисти, които „гледат на музиката като на географията“, където всички територии подлежат на усвояване. Музикалната му вселена е  толкова широко скроена, че съвсем логично и закономерно кънтрито да може да премине в нойз-рок, а шансонът в пънк.

Програмата на турнето включва класики от досегашното творчество на Дилейни (от Ghost Songs, Bad Luck Man, Self Decapitation и т.н.), както и песни от последния му албум Shining Day от 2018 година. През 2019 г. Дилейни издаде и два нови дуо-албума, всеки от тях с друга легенда на странната и мрачна музика – един с Бари Сондърс и един с Брус Ръсел.

Дилейни Дейвидсън е в бар „Амок“ в София на 18.9. от 21 часа и в „Петното на Роршах“ в Пловдив на 19.9. от 21 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share