18 години от атентатите на 11 септември

11 септември вече не е просто дата в календара. Това е особена дата след 2001 година, когато терористи атакуваха кулите близнаци в Ню Йорк, отвличайки самолети. Въпросът, който поставят днес експерти, е дали атаката е била само с цел терор, или е имало замисъл тя да се превърнe в операция за масово изтребление.

Според специалисти по антитероризъм освен рухването на кулите, терористите са искали да предизвикат и мащабно изтребление, защото последствията от срутването на сградите може да доведа до екологична катастрофа. Причина за това е старият тип на строителство, при което се е използвал азбест. А прахът от срутването, би обхванал изключително голяма територия. Това, от своя страна, би довело и до куп други проблеми, които биха засегнали хората.

“Самото изпълнение на атаката най-вероятно е било част от по-мащабен проект за унищожение на много хора. Защото последствията не е могло да се предвидят. Целта е била да се удари сърцето на Америка”, споделя специалист от антитероризъм.

На този ден американците всяка година отдават почит на загиналите от атентата на 11 септември 2001 г., защото тогава смъртта си намериха над 3000 души.

Тази дата определено няма да бъде забравена. Жертви в самолетите, жертви в сградите, жертви сред спасителите. Хиляди объркани съдби, хиляди почернени семейства. Всъщност цифрите са 246 души загинали на четирите разбили се самолета, 2603 души загинали в кулите близнаци в Ню Йорк и на земята, 125 – в Пентагона.

Други 24 души са обявени за изчезнали. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Живота си загубиха и 411 служители на различни служби, които се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

И, да, трагедията няма да се забрави, защото днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци, има мемориален комплекс, включващ музей и парк.

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени в Ню Йорк и Вашингтон. Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка Ал-Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива и така машината не достига целта си във Вашингтон.

Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.

В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал-Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Възстановяването на Световния търговски център се оказва сложно, тъй като възникват противоречия относно вида на новите сгради и тяхната конструкция.

На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Национален мемориал и музей. Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата).

Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008-а.

На мястото на катастрофиралия четвърти самолет през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

Хронология на ударите

В 8.46 (местно време) самолет Boeing 767 на авиокомпания Американ еърлайнс, изпълняващ полето от Бостън към Лос Анджелис, се врязва в Северната кула на Световния търговски център на остров Манхатън в Ню Йорк между 93-ти и 99-и етаж. На бода на самолета има 81 пътници и 11-членен екипаж.

В 9.03 самолет Boeing 767 на авиокомпания Юнайтед еърлайнс, пътуващ от Бостън към Лос Анджелис, се врязва в Южната кула на Световния търговски център между 77-и и 85-и етаж. На бода на самолета има 56 пътника и 9-членен екипаж.

В 9.37 самолет Boeing 757 на авиокомпания Американ еърлайнс, изпълняващ полет от Вашингтон към Лос Анджелис, се удря в сградата на Пентагона. На борда на самолета има 58 пътници и шестчленен екипаж.

В 10.03 самолет Boeing 757 на авиокомпания Юнайтед еърлайнс, пътуващ от Нюарк (щата Ню Джърси) към в Сан Франциско, пада в поле в югозападната част на Пенсилвания, около град Шенксвилл, на 200 км от Вашингтон. На борда на самолета има 37 пътници и седемчленен екипаж.

В резултат на силен пожар в 9.59 се срутва Южната кула, а в 10.28 – Северната кула на Световния търговски център.

В 18.16 пада 47-етажна сграда, намираща се в центъра за световна търговия, която се намира в непосредствена близост от кулите.

Точната цифра на загубите от атентата не е известна. През септември 2006 година президентът на САЩ Джордж Буш-младши обяви, че загубите от терористичния акт от 11 септември 2001-а според най-ниската оценка са за над 500 млрд. долара.

Шестима заподозрени в съпричастност към атентата са арестувани в периода 2002-2003 година. Осъдени са и от 2006-а изтърпяват наказанията си в затвора на американската база “Гуантанамо”.

През февруари 2008 година министерството на отбраната на САЩ предяви на шестимата затворници обвинения за убийство на много хора и подготовка на атентата от 11 септември. Обвинения получиха Халид Шейха Мохамед, който според доклад на разследващите се явява централна фигура в подготовката на атентата, Рамзи Биналшиба, който е отговарял за материално техническото обезпечаване работата на Ал Кайда в германския град Хамбург, Мохаммед ал Кахтани, който на 11 септември е трябвало да бъде 20-ият похитител на американските самолети; Халид Шейха Мохаммед, Али Абдул Азиз Али и саудитците Мустафа Ахмед Хавсави и Валид бин Атташ.

През май 2008-а Пентагонът снема обвиненията от Мохаммед ал Кахтани.

От 2002 година 11 септември се отбелязва в САЩ като Ден на патриота, а от 2009-а датата се именува също така и като общонационален Ден за почитане на паметта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share