Омбудсманът Диана Ковачева: Самопризнанието не трябва да спасява от доживотен затвор

„Съкратеното съдебно следствие е важно по отношение на голям брой деяния, защото над 50% от делата минават по тази процедура и това ни спасява от спиралата на бавното правосъдие. Посланието тук е, че наказанието идва бързо и е неизбежно. В тези случаи съкратеното съдебно следствие е полезно и трябва да остане. Но в случаите на деяния, които са тежки и умишлени, с причиняване на смърт, които шокират със своята жестокост, трябва да има ограничение.“ Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви по повод идеята за отмяна на съкратеното производство.

Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избегне най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

„Вчера в институцията постъпи подписка от 5 000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те задължително трябва да бъдат обсъдени, за да се намери правилния баланс, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури”, коментира омбудсманът.

Доц. Ковачева информира, че от началото на мандата институцията на омбудсмана има 27 законодателни инициативи, 9 от които са уважени.

„Фактът, че има успешни законодателни инициативи говори, че има сътрудничество от страна на законодателната власт. При условие, че говорим за косвена законодателна инициатива, не за пряка. Така е устроена институцията на омбудсмана. Ролята на омбудсмана е да остане встрани от политическите дебати“, категорична бе Ковачева.

Тя подчерта, че в момента има важни проекти на закони, предложени от омбудсмана в НС, които ще настоява да бъдат разгледани, два от тях са свързани и с привеждане на националното законодателство в съответствие с европейските директиви. Това са законопроектите за ограничаване на привилегиите на банки и монополисти и за несъстоятелността на физическите лица, т. нар. личен фалит.

„Трябва да се настоява, защото България ще влезе в наказателни процедури. Има какво да се работи. Институцията  на омбудсмана трябва да бъде активна и да очаква институциите да й помагат, защото така те помагат на гражданите“, каза Ковачева и допълни, че ще разчита на доброто сътрудничество.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share