Кралицата одобри закона за отлагане на Брекзит

Законопроект, имащ за цел да предотврати излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври без споразумение, придоби силата на закон, след като беше одобрен днес от кралица Елизабет Втора, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Кралското одобрение беше обявено от председателя на Камарата на лордовете Норман Фаулър.

Одобрението на кралицата се смяташе за формалност, след като парламентът одобри законопроекта, срещу който се противопоставя правителството.

Законодателството би принудило британския министър-председател Борис Джонсън да търси отлагане на крайния срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, ако не бъде постигнато споразумение. Премиерът казва, че няма да търси отлагане на крайния срок, допълва БТА.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че ще се оттегли до края на следващия месец след десет години на поста.

Той каза пред депутатите, че ако парламентът гласува днес в подкрепа на предсрочни избори, ще подаде оставка преди предизборната кампания. Ако парламентът не подкрепи предсрочни избори, Бъркоу ще се оттегли на 31 октомври, когато се предвижда Великобритания да напусне ЕС.

Той заяви, че ще подаде оставка и като председател на Камарата на общините, и като депутат.

Бъркоу разгневи консервативното правителство, като многократно позволи на депутатите да установят контрол върху дневния ред на парламента, за да насочват курса на Брекзит. Той казва, че просто изпълнява своята роля, позволявайки на парламента да има думата.

Консерваторите заявиха по-рано, че ще се противопоставят на Бъркоу на следващите национални избори, нарушавайки установената практика председателят да бъде избран без съпротива.

Два извънредни дебата предстоят в Камарата на общините преди вота за предсрочни избори тази вечер, съобщава Би Би Си на сайта си.

Депутатите са започнали да обсъждат искане от Доминик Грийв (бивш консерватор, сега независим), който иска да гарантира публикуването на правителствените комуникации, свързани със суспендирането на парламента.

Той настоява и за пълно разкриване на всички документи, отнасящи се до т.нар. операция Йелоухамър (Operation Yellowhammer) – правителственият план за действие при Брекзит без сделка, предоставен на министрите още на 23 юли.

Грийв заяви, че е напълно резонно да се иска разкриването, така че Камарата да може да разбере рисковете и обществеността да бъде информирана за тях.

Лейбъристкият министър в сянка за Брекзит сър Киър Стармър заяви, че има фундаментална липса на доверие между Камарата и правителството.

“Ослепително очебийно е, че ни изолират, не само нас – а хората, които представляваме”, каза той. Според него целта е да сеза да се попречи на Камарата да изрази становище по варианта без сделка.

По-късно предстои втори извънреден дебат – за върховенството на закона и задълженията на министрите да го спазват, предложен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share