Нови протести на жълтите жилетки във Франция

Френската полиция се сблъска с антиправителствени протестиращи в събота, които искат да вкарат нова инерция в демонстрации, призоваващи за социална справедливост и срещу президента Еманюел Макрон, съобщават АФП и “Франс 24”.

Така нареченото движение “Жълти жилетки” намалиха протестите си през лятото, но лидерите му се надяват на подкрепа нова вълна от протести в цялата страна, когато правителството започва реформа на пенсионната система на Франция.

Властите в южния град Монпелие коментират, че около 2000 души са в центъра на града – организаторите определят броя до 5000.

По време на сблъсъците полицията стреля със сълзотворен газ, за ​​да се опитат да разпръснат тълпата, която запали полицейски автомобил. Няколко витрини на магазини са счупени, а полицията заявява, че са задържани седем души.

Представителите на региона обясняват, че в насилието са участвали около 500 души.

Организаторите на протестите призоваха за мащабен протест в Монпелие, а по-малки митинги са проведени в други градове на Франция, включително Париж, Марсилия, Руан, Лил, Страсбург, Дижон и Тулуза.

За сблъсъци се съобщава в северния град Руан, където участват около 500 демонстранти. Полицията е арестувала 26 души и са предупредени 111. Прозорците на магазини в града са разбити.

Полицията допълва, че 650 души са протестирали в Лил, организаторите съобщават 1500, там протестите са мирни.

“Всички сме заедно, искаме правителството драстично да промени политиките си … и радикална промяна може да настъпи едва когато това правителство подаде оставка”, коментира Александър Чантри, организатор на жълтите жилетки в Лил.

Полицията обяснява, че около 800 души са протестирали в Париж, където властите поддържат забрана на протести на Шанз-Елизе, където имаше големи сблъсъци и големи разрушения по време на минали протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share