Изгубени изпълнения на Баришников и Нуреев на „Танц Филм Фест“

Изпълнения от ранните години на легендите Баришников и Нуреев, както и неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина, са част от програмата на „Танц Филм Фест“.

Любителите на балетното изкуство ще могат да се насладят на „Величието на балет „Киров“. Филмът събира заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет. Най-ценните са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които са смятани за изгубени. Балет „Киров“ винаги е бил основният конкурент на талантите в Болшой театър. Сред другите безценни моменти в този филм са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па дьо дьо на Галина Уланова в „Белия лебед“ от 1940 г. 60-те години са представени с откъси от „Раймонда“ на Глазунов, „Спартак“ на Хачатурян, „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев, хореографията на Мариус Петипа за „Корсар“, както и две версии на „Умиращия лебед“ по Михаил Фокин – на Олга Мойсеева и на Наталия Макарова.

Кадри от живота на Охад Нахарин ще оживеят  във филма „Г-н Гага“. Артистичният директор на танцовата трупа „Батшева“ се смята за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, документалният филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. Режисьорът Томер Хейман е работил по филма 8 годин и съчетава моменти от репетициите с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.

„Танц Филм Фест“ предшества 33-тото издание на „Киномания“. Той ще се проведе от 24 до 30 септември, пренасяйки на голям екран 12 специално селектирани филма в категориите „Премиерни заглавия“, „Класически балет“, „Велики филми за балета“, „Модерен танц“, „Документални филми“ и „Фламенко“.

„Г-н Гага“ е на 25 септември от 20,30 ч в „Люмиер Лидл“

„Величието на балет „Киров“ е на 26 септември от 18,30 ч в „Люмиер Лидл“.

 

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share