Sofia Biting Docs обявява „Код: мръсносиньо“

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще премине под мотото „Код: мръсносиньо“, провокирано от проблемите със замърсяването на водните пространства на планетата.

В програмата е включен българският филм „Море на вятъра“, който представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса. Балканската копродукция „Синьо сърце“ обръща внимание на дивите реки на Балканския полуостров. „Бистра вода“ разказва за група каякари, които имат за цел да плават в 23 реки, за да привлекат вниманието върху замърсяването на водите. „Далечни острови“ показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа.

Премиерата ще има „Пясък в чекмедже“ на режисьора Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като „Местата, които трябва да видим, преди да умрем“ и предлага оригинална класация с топ дестинации, представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците.

В програмата на фестивала е и филмът „Място на силата“, който показва автентичността на българското село Чушмелий в Украйна. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик – основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци, зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи, да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.

Сред останалите заглавия в програмата са „Бялата стрела“ за пътешествието на един британец с Транссибирската железница, „В името на Конфуций“ за идеята, която стои зад създаването на мрежата от китайски културни институти, „Вярната дума“, който повдига въпроса за образованието в слабонаселените места и „Портрет на един панелен блок“, който проследява събитията в един люлински панелен блок.

Sofia Biting Docs започва на 27 септември с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила“ на режисьора Пламен Симеонов. Филмът  представя едно от най-значимите събития за братството – лятната духовна школа край Рилските езера. В него е представен танца Паневритмията, който синхронизира човек с вселенската хармония, ще бъдат показани много места, до които не е стигала камера и ще се разкажат любипитни истории от личните преживявания на всеки участник.

Традиционно голяма част от прожекциите ще бъдат съпътствани с представяния на авторите и дискусии, провокирани от видяното на екрана.

Sofia Biting Docs е от 27 септември до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

 

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share