Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

Ръководството на Комисията за защита на личните данни ще бъде изслушано във временната парламентарна комисия, която трябва да изясни изтичането на информация от Националната агенция за приходите. Миналата седмица комисията наложи глоба от пет милиона и сто хиляди лева на НАП заради случая, но от приходната агенция я обжалват и възнамеряват да предприемат съдебни действия срещу извършителите на хакерската атака.

Междувременно от Министерството на финансите публикуваха проекта с промени в данъчното законодателство за догодина. Него ще коментираме с Велин Филипов – зам.-председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители, след 8.30 в предаването “Преди всички”.

Глобата, която бе наложена на НАП и в последствие обжалвана, е една четвърт от максимално възможната, заяви пред “Хоризонт” председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в деня на оповестяването на решението.

“Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката. Самият администратор е предприел достатъчно убедителни действия след като се е случил този неправомерен достъп да информира гражаните и да защити информацията”.

Заради неправомерния достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме сред тях – можем да проверим на сайта на агенцията. Хакерската атака съвпадна с годишния отпуск на директора на НАП Галя Димитрова, която тя не го прекрати с аргумента, че е имала изключително важен личен повод.

“Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм много пъти с министър Горанов, включително и по тази тема. Това, което той иска от мен, е решения, а не оставка”.

Заради хакерската атака от бизнеса поискаха ново отлагане на изискването за подаване на информация за касовите бележки към НАП до пет минути от покупката. Текстовете вече са валидни за част от фирмите, но не и тези, които използват софтуер за управление на продажбите. Макар и да не обвърза пряко с изтичането на данни, НАП се съгласи на новата отсрочка, но обеща – да е последна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share