Отново Екиден Маратон в София

Събитието е част от програмата на Дните на японската култура

Броени дни остават до Екиден Маратон. Той се организира в София за пета поредна година в чест на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Спортното събитие цели да популяризира щафетното бягане в България, като за разлика от обичайния маратон, в който всеки участник се състезава сам за себе си, Екиден (от значението на японските йероглифи „еки“ – пункт и „ден“ – предаване) подкрепя отборния дух и игра. Участниците се състезават по шестима души в отбор и пробягват разстоянието от 42 195 км по постове с различни дистанции от 5 км, 10 км и 7195 км в шест различни категории. Победител е отборът, пробягал дистанцията за най-кратко време.

По случай петата годишнина на маратона и по повод 140 години от създаването на българската дипломатическа служба организаторите са подготвили и съпътстващо кулинарно събитие, с което да пренесат духа и културата на познати и не чак толкова популярни страни в България. По време на кулинарния тур всички участници и посетители ще могат да опитат ястия от цял свят.

За първи път маратонът се провежда преди 102 години между старата японска столица Киото и новата Токио, а разстоянието помежду им от 508 км е пробягано за 3 дни. Поводът за щафетното бягане е бил отбелязването на годишнината от преместването на столицата в Токио.

Традиционно стартът на Екиден Маратон ще бъде даден от японския посланик Н. Пр. Масато Ватанабе в 9 ч на 6 септември на площада пред Националния стадион „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share