„Офицер и шпионин” открива феста „СинеЛибри“

„Офицер и шпионин” на скандалния режисьор Роман Полански открива петото издание на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри“. Тържествената церемония ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19 ч. Тя ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала. След 76-ото издание на кинофестивала във Венеция, София ще бъде вторият град с прожекция на филма.

„Офицер и шпионин” предизвиква много голям интерес, защото гледната точка на режисьора цели повдигането на темата за антисемитизма чрез възстановяването на моменти от трагично прочулия се в края на XIX век наказателен процес „Делото Драйфус”. От друга страна Полански, смятан за един от най-големите живи режисьори, е признат за виновен по обвинения за незаконни сексуални контакти с непълнолетна в САЩ.

Действието се развива  в Париж през 1895 година. Младият еврейски офицер Алфред Драйфус е несправедливо обвинен в предателство, осъден на доживотен затвор и разжалван публично пред огромна тълпа. Копродукцията на Франция и Италия е адаптация на бестселъра на Робърт Харис. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Харис разказва история, която звучи актуално и днес – история за лов на вещици, тайни трибунали и неуправляеми разузнавателни агенции. Полански и Харис вече имат в актива си сътрудничество с филма „Писател в сянка”(2010), спечелил 33 награди.

Актьорите Жан Дюжарден и Луи Гарел са звездите на филма. Те сподедят, че продукцията има изключителни художествени качества и не спират да я заливат със суперлативи, твърдейки, че е най-добрият филм на режисьора след „Пианистът”. Сред останалите актьори са Матю Алмарик и Еманюел Сене.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share