Кампанията “Успели българи дават личен пример” на гости във Велинград

Николай Василковски, Павел Владимиров, Боби Ваклинов, Костадин Филипов, Александър Димов, Бояна Бояджиева, Кристина Кръстева, Елица Тодорова,Красимир Аврамов и Преслава Пейчева бяха официални гости на мероприятията посветени на 130 -годишнина на Иновативно средно училище “Св.Св. Кирил и Методий” във Велинград, разказа организатора на кампанията Диана Миланова.

 

Гостите се включиха в спортния празник на училището и присъстваха на концерт – вечер на театралното изкуство. Всички бяха настанени и топло посрещнати за пореден път в Балнео СПА хотел “Свети Спас”– най-големия балнеокомплекс във Велинград.Хотели “Сирона” са първите хотели в България, номинирани и спечелили 8 престижни международни хотелиерски награди Haute Grande 2018 година, известни още като лидери в хотелиерството.

На патронния празник на училището се отбеляза 130 -годишният юбилей. В двора на училището, с богата и интересна празнична програма се проведе официално откриване на монумент „Нашата мисия“ по идея на на г-жа Ани Василева- директор на училището. Надписът на монумента, който остава за идните поколения, гласи: „ Нашата мисия- посяваме действие, за да пожънем навик, посяваме навик, за да пожънем характер, посяваме характер, за да пожънем съдба!“

 

Последваха часове, посветени на творчеството и науката. Пред сградата на ЦПЛР-ОДК бяха разположени творителниците на подготвителните групи и началния етап, в които наред с музиката и песните децата се учиха да вият венци, да разгадават народни умотворения, да работят с букви и фолклорни елементи. В двора на училището бе организирана “Творителница за глаголица”, в която всеки желаещ получи текст с буквите на трудната глаголическа азбука и перо, с което да го изпише. Предизвикателството привлече голям интерес и от страна на учениците, и от страна на много от гостите. Училищните кабинети се превърнаха в сцени за чужди езици, математическа дамасцена, химическа реалност в иноватилна виртуалност, исторически калейдоскоп, биологични алгоритми. Така много ученици получиха възможност за изява в юбилея, а изложбата “Юбилейна феерия от образи и багри” допълни разказа за училището.

Третият “Говорящ вестник” вдигна емоциите до максимум. В главната роля бе “възрожденецът от 21 век, респектиращо разпознаваем, харизматичен, вдъхновен родолюбец” – художникът Васил Горанов, възпитаник на СУ “Св.св. Кирил и Методий”. Той дойде с актрисата Искра Радева.

Финал на юбилейния ден бе тържественият концерт в НЧ “Отец Паисий-1893”, който бе открит с презентация за училището и слово на г-жа Ани Василева. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова поздрави учениците и учителите и връчи поздравителен адрес от министър Красимир Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share