Турция няма да се отказва от членство в НАТО

“Турция няма намерение да се отказва от членство в НАТО, нито от своите съюзници”, това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.Държавният глава на Турция засегна и ситуацията в районите на Сирия източно от Ефрат.

Според него Турция вече не може да си позволи да забави въпроса със зоната за сигурност, която ще бъде създадена в районите на Сирия източно от Ефрат.

“Ако нашите войски не започнат да контролират тази зона в рамките на няколко седмици, тогава Турция ще разработи своя план за действие»-, каза Ердоган. Ако в следващите две или три седмици зона за сигурност с участието на турските военни и като се вземат предвид интересите на Турция не бъде създадена в районите на Сирия източно от Ефрат, тогава противниците на Анкара ще поемат цялата отговорност за последствията”, отбеляза държавният глава.

Президентът засегна и въпроса за възможната продажба на Турция ЗРК Patriot.

„Ако въпросът за продажбата на ЗРК Patriot стане инструмент за натиск върху Анкара, което не ни позволява да задоволим нуждите си от сигурност, Турция няма да се колебае да даде предпочитание на други системи“-, каза Ердоган.

Държавният глава на Турция засегна и темата за самолети F-35 от пето поколение.

„ Отказват ни доставките на самолетите F-35. Разбира се, няма да стоим със скръстени ръце и да чакаме решението на САЩ “-, каза Ердоган

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share