Нов код в киносалоните от днес

Дължим го на „Код: Ангелът“, което е единственото премиерно заглавие тази филмова седмица в България. Сюжетът му проследва третия опит за покушение срещу американския президент (в ролята Морган Фрийман). За пореден път ще бъде спасяван от доверения си агент-телохранител (Джерард Бътлър). Агентът ще бъде обвинен за атентата и ще бъде преследван от своите и от организаторите на покушението. „Код: Ангелът“ идва след „Код: Олимп“ и „Код: Лондон“.

Третото продължение не предлага нещо особено оригинално. Гледаме още от същото – безбройни взривове, ефектна пиротехника, но какво от това и обичайни заподозрени – руснаците. Клише, та дрънка! Та и нелепо на всичкото отгоре. Джералд Бътлър го играе мъжкар след мелодраматичните роли напоследък, но присъствието  му се състои да гледа намръщено в почти целия филм. Превъплъщението на Морган Фрийман е стандартно като президент. Единственото свежо попадение е изявата на Ник Нолти като баща на героя на Бътлър.

Филмът е заснет в САЩ, Великобритания и основно в България. В него се разпознава бизнеспарка в квартал „Младост“ и „Цариградско шосе“ в София. За разлика от други филми липсват множесто български артисти. Все пак ако останете в киносалона по време на надписите в края на списъка с актьорите ще прочетете имената на Атанас Сребрев, Фахрадин Фахрадинов, Мартин Герасков и Надя Конакчиева. Излишно е да коментирам играта им, защото се мяркат за минути и секунди.

Бюджетът е 40 милиона долара. Продукцията оглави американския боксофис предната седмица с приходи от над 21 милиона долара. По този начин тя се превърна едва в третия филм, сниман в България, покорил върха на щатската класация след „Непобедимите 2“ през 2012 и „300: Възходът на една империя“ от 2014 година.

 

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share