ЦИК: На местните избори ще може да се гласува само при 6 месеца уседналост в населеното място

На местните избори ще може да гласуват само лица, които имат най-малко 6 месеца уседналост в населеното място. Това обявиха от Централната избирателна комисия. Същото важи и за лицата, които ще се кандидатират за кметове или общински съветници. Това означава, че адресната регистрация трябва да е била направена най-рано на 26 април 2019 година.

„Гражданин, който иска да гласува на предстоящите избори трябва да има постоянен и настоящ адрес в България и в даденото населено място, където ще упражни правото си на глас. Тази уседналост важи и за кандидатите за кмет и общински съветници, които също трябва да имат постоянен адрес на съответната община, от която ще се кандидатират“, обясни говорителя на ЦИК Александър Андреев.

Ако избирателят има адресна регистрация само по настоящ адрес в съответната община или кметство преди 26 април 2019 г., ще може да гласува за общински съветници и за кметове в тази община или кметство, ако подаде заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната общинска/районна администрация или кметство (Приложение № 13-МИ) не по-късно от 12 октомври 2019 г. Избирателят може да подаде електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на съответната общинска/районна администрация или кметство.

От комисията напомниха, че живеещите или пребиваващи в чужбина българи нямат право на глас
На местни избори секционни комисии извън страната няма.

„С измененията в Закона за партиите беше изменен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и граждани на ЕС. Гражданите на Съюза имат право да кандидатират за кмет или общински съветник”, коментира още Андреев.

Регистрацията в ЦИК започва в понеделник – 2 септември от 9 часа.

Изборите за общински съветници и за кметове са на 27 октомври 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share