Помага или не млякото за здрави кости?

Има ли някой от нас, който да не знае от малък, че трябва да пие мляко за здрави кости и зъби? Идеята има някакъв смисъл. Млякото съдържа калций. Известно е, че калцият подобрява минералната плътност на костите.

Но дали има пряка връзка между пиенето на мляко и здравината на костите ни?

В проучване, публикувано през 1997 г. от Харвардския университет, се посочва изследване на 77 хил. жени в продължение на 10 години, при които не са открити значителни разлики в броя на фрактурите на крайниците между тези, които пият по една чаша мляко седмично или по-малко и тези, които пият два пъти повече. При подобно проучване, проведено сред 330 хил. мъже, резултатът бил подобен.

През 2015 г. екип от Нова Зеландия преразгледа, комбинира и повторно анализира 15 различни проучвания по въпроса. В резултат те констатират, че при редовна консумация на мляко се наблюдава повишаване на костната минерална плътност, но само в рамките на първите две години от редовния прием. След този период увеличението на костната плътност спира.

Алтернатива ли е приемането на калциеви добавки? След опасения от рискове от странични ефекти при дългосрочен приема на добавки, същият екип от Нова Зеландия комбинира данните от 51 контролирани проучвания, за да прецени, дали ползите надхвърлят рисковете. Отново те открили, че увеличаването на здравината на костите спира след година или две и че калциевите добавки могат само да забавят, но не и да спрат загубата на костна минерална плътност в напреднала възраст.

За да объркаме нещата още повече, през 2014 г. резултатите от две големи шведски проучвания доведоха до заключението, че пиенето на повече от три чаши мляко на ден, не само не помага на костите, а може дори да ви навреди.

Самите изследователи заявяват, че трябват много по-задълбочени проучвания, преди да се дават конкретни съвети за хранене. Други казват, че обществеността трябва да бъде предпазлива при промяна на потреблението си въз основа на тези резултати.

Така че, докато не разберем повече, настоящите доказателства сочат все още, че е добре да продължавате да пиете мляко, ако ви харесва. Вероятно има ползи за здравето на костите, макар че ползите, които са по-краткотрайни, отколкото бихте се надявали.

Също така си струва да поддържате костите си здрави чрез други методи като гимнастика и достатъчно витамин D във вашата диета, от слънцето или (в зависимост от това къде живеете) от хранителни добавки през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share