Петима от БАБХ-Бургас са обвинени в корупция

Повдигнаха обвинения на петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от държавното обвинение.

Сред тях е и директорът на дирекцията, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата. На него е определена парична гаранция от 150 000 лева, а от по 75 000 лева са наложени на останалите участници.

Припомняме, че вчера, 28 август, петимата служители бяха задържани в Бургас, Несебър и Поморие.

Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция, съобщават още от прокуратурата.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, к.к Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект “Система за самоконтрол”. На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова “Система за самоконтрол” от посоченото от групата лице, поясняват от прокуратурата.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share