„Заличено момче“ гледаме на „СинеЛибри“

Авторът на книгата идва в България

Драмата „Заличено момче” е част от конкурсната програма на петото издание на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри“. Тя проследява пътуването на младеж към истинската му самоличност, търпеливото преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото обкръжение. Под натиска на своите родители, католически свещеник и домакиня, бива принуден да се включи в програма, която цели “връщане в правия път” на гейовете. Терапията, подкрепяна от църквата, му се струва нелепа, но на този фон ценни са размислите за любовта и сексуалността. В ролята на младежа се превъплъщава Лукас Хеджис, а родителите му играят Никол Кидман и Ръсел Кроу. Режисьор е Джоуел Еджертън.

„Заличено момче” е номиниран за „Златен глобус“ за най-добър актьор в драматичен филм и за най-добра оригинална песен. Филмът е носител на 8 престижни награди и има 41 номинации.

Филмът е по едноименната книга на Гарард Конли. Той е американски писател и гей активист.  Книгата е написана по време на престоя му в България през 2016 година и е преведена на повече от десет езика. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта „Хъфингтън Поуст“ и сп. „Вирджиния Куотърли Ривю“. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.

Герард Конли ще бъде на 6 октомври в София, 7 октомври във Варна, 8 октомври в Бургас и 9 октомври в Пловдив за представянето на филма.

Книгата „Заличено момче“ излиза от печат на 30 август от издателство „Колибри“.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share