Десислава Танева: Продължава евтаназията

„Поискала съм становище и от Европейската комисия за всички действия, които прилагаме за ликвидиране на африканската чума по свинете и ограничаване на нейните щети”, това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по БТВ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

По въпроса за фермата в Голямо Враново, Русенско, където още има живи животни, министърът подчерта, че правилата важат за всички.

„От началото, когато беше установено заболяването в тази ферма, до сега, са евтаназирани близо 13 хил. животни. Продължава евтаназията“, каза министър Танева.

„Директивата от 2002 година дава възможност за дерогация при епизоотии, но не говорим за африканска чума, а при условия на отделна биосигурност и изолиране на производствени помещения и нива на достъп и биосигурност за неевтанизиране. Това е изключение, но ние сме убедени, че няма как да се приложи. Писахме писмо до Европейската комисия, по отношение на засегнатия свинекомплекс, с питане дали това изключение би било приложимо и получихме отрицателно становище. Категорично не можем да вземаме ние решението за дерогация. И да можехме, в условията на това заболяване в цяла Европа всички действия, които всички страни прилагат, са по стратегия за африканската чума по свинете, приета 2015 г.”, обясни министърът.

„Пристигат помощни комисии за ревизия на мерките. Ние сме променяли мерките, но една държава не може да вземе самостоятелно решение по отношение на мерките, защото се касае обща европейска стратегия за Европейския съюз от 2015 г.”, каза още Десислава Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share