12 филма на „Танц Филм Фест“

Нови филми за класически балет и модерен танц ще бъдат прожектирани в кино „Люмиер Лидл” в рамките на „Танц Филм Фест“. Фестивалът е част от престижния кинофорум „Киномания“ и ще продължи от 24 до 30 септември. 12 филма, между които както утвърдени заглавия, така и премиерни филми, ще предложи програмата.

Съществува ли любовта от пръв поглед? Любовта към танца определено е такава. Доказателство е филмът на режисьора Исиар Болайн – „Юли”, който ще бъде прожектиран на 27 септември от 20:00 ч. Той пресъздава живота на Карлос Акоста, който е първият чернокож артист, танцувал Ромео в Кралския балет в Лондон, където славната му кариера на премиер солист продължава цели 17 години.

Сред премиерните заглавия на фестивала се откроява откриващият филм на програмата „Четиринайсетдневка на режисьорите” в Кан – „И след това танцувахме” на режисьора Леван Акин. Сюжетът разказва за Мераб, който се подготвя от ранна възраст за танцьор в Националния ансамбъл на Грузия, заедно със своята партньорка Мария. Светът му се преобръща с пристигането на безгрижния Иракли, който се превръща едновременно в най-силния му съперник и обект на желание. Копродукцията на Грузия, Швеция и Франция ще бъде показана на 29 септември от 18:30 ч.

Една приказка за чудото на съществуването, разказана чрез танца, ще се пренесе на големия екран. Филмът „Танц” на режисьора Телмо Еснал ще представи еволюцията на едни от най-автентичните танци в Европа, която е белязана от кръговрата на природата. Филмът е поетично преклонение пред земята, хората, митовете и обичаите, както и към изпълнената със символи вселена на традиционните танци. Историята на танците в Европа ще бъде на 29 септември от 20:30 ч.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share