„Кока-Кола“ разширява производствения си център в Костинброд

Заводът вече ще произвежда и напитки за износ в Румъния, Сърбия и Гърция

 

„Кока-Кола“ е инвестирала близо 40 милиона лева в производствения си център в град Костинброд, което поставя завода в България сред най-модерните центрове на групата на „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани“ в региона. Тази инвестиция дава възможност на компанията да произвежда напитки и за износ – Румъния, Сърбия и Гърция. Старт на новите производствени мощности беше даден днес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на „Кока-Кола ХБК България“. Сред гостите бяха още посланикът на Гърция Н.Пр. Григориос Василоконстандакис, временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин П. Фридман, министърът на икономиката Емил Караниколов, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие.

„Инвестицията от 40 милиона лева  ще превърне Костинброд в истински европейски мега завод. Новата бутилираща линия за PET бутилки е най-модерната във всички 28 държави в групата на „Кока-Кола ХБК“. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. По този начин България се превръща регионален център за износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия и Гърция. В Кока-Кола обаче сме отдадени и на повече от това да произвеждаме най-популярните напитки в света. Ние се грижим за природата.Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към „Свят без отпадъци“, сподели Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на „Кока-Кола ХБК България“.

„Кока-Кола ХБК България“ има огромни производствени мощности тук на стойност над 200 милиона. лева и е разкрила хиляди работни места. Все повече са инвестициите в реална икономика в България, благодарение на тези нови производствени мощности, ще изнася за Румъния, Сърбия, Гърция и региона. Затова искам да ги окуража и да им пожелая успех“, коментира Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

Обновяването на мощности на завода цели и по-ефективно използване на ресурсите. Освен че намалява с 20% консумираната електроенергия, новата бутилираща линия ще намали с 3,3% използваната вода за 1 литър произведена напитка.

Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л, повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л, 1.25 л и 1.5 л, с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л PET опаковка за „Кока-Кола“, „Фанта“ и „Спрайт“. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на Волуяк и Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

Още с откриването на завода в Костинброд „Кока-Кола ХБК България“ получава сертификат „Инвеститор на годината” за инвестиция на зелено и оттогава насам компанията непрекъснато допринася за развитието както на завода, така и за българската икономика като цяло.  Производството на „Кока-Кола“ в България датира от 1965 година и годишно компанията произвежда над 300 милиона литра напитки и инвестира над 105 милиона лева в местни доставчици. Само за 2018 година компанията е платила към държавния бюджет 84 милиона лева в данъци и такси. Днес системата на „Кока-Кола“ в България се състои от 5 юридически лица, а „Кока-Кола ХБК“ разполага със 7 дистрибуционни центъра и осъществява производството си за местния пазар и за износ в 2 български града – Банкя и Костинброд.

 

Велин Манов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share