Десислава Димова с лекция в Софийска градска художествена галерия

Кураторът Десислава Димова ще представи лекцията „Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия? “. Събитието е по повод създаването на първата „Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за Център Помпиду, Париж“. Тя ще проследи някои от предизвикателствата при четенето на историята на българското изкуство на ХХ в. спрямо съществуващите западно- и източноевропейски наративи в търсене на нови гледни точки. Лекцията ще представя някои от методологичните проблеми на изследването, свързано с проекта за създаване на колекция на българско съвременно изкуство за Център Помпиду, Париж.

Център Помпиду в Париж е най-важната институция за съвременно изкуство във Франция и една от най-престижните в Европа и света, известна с изключително прецизните си колекции на световно съвременно и модерно изкуство.  През 2018 г. Бернар Блистен, директор на Център Помпиду, Париж,  пристигна със свой екип в София, за да се запознае със съвременната художествена сцена и с перспективата за създаване на колекция от авангардно и съвременно българско изкуство в един от най-значимите музеи в света.

По време на събитието ще бъде представен каталогът „Дървото на живота. Генеалогии на българското съвременно изкуство“. В него са поканени петима художници (Лъчезар Бояджиев, Орлин Дворянов, Боряна Росса, Светлин Русев и Свилен Стефанов), които начертават своето виждане за „родословно дърво“ на българското съвременно изкуство. Авторите бяха избрани, защото представляват някои от основните художествени тенденции и групирания в България от последните десетилетия.

Лекцията на Десислава Димова е на 26 август в Софийска градска художествена галерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share