Aфриканска чума в още един свинекомплекс в Русенско

Африканска чума по свинете е установена в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово, община Ценово, и е с капацитет 4500 животни, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град д-р Георги Дяков.

Той обясни, че резултатите от пробите били излезли в края на миналата седмица. Определена е площадка за загробване, съобразена с всички законови изисквания. Ще се търси и друг терен като резервен вариант.

Дяков съобщи, че умъртвяването по хуманен начин на животните ще започне от днес.

Припомняме, че първи случай на африканска чума при свинете бе регистриран в Ловешката област. Пробата, взета от отстреляно миналата седмица диво прасе в кв.”Зла река” на град Априлци, е дала положителен резултат, съобщи областният управител на област Ловеч Ваня Събчева. Очаква се резултатът и от втората проба. Ако и той е положителен, до 24 часа трябва да бъде издадена заповед от директора на Изпълнителната агенция по горите, с която да бъде определена зоната и предприемане на мерки, добави Събчева.

Със заповед на Районната дирекция на горите в Смолян е забранен достъпът до 6 дивечовъдни участъка и 4 ловностопански района, попадащи в инфектираната зона заради случай на Африкански чума по свинете в района на с. Забърдо, община Чепеларе, информират от РДГ. Това е трето огнище на АЧС в Смолянска област.

Обявените три инфектирани зони заради случаи на АЧС при мъртви глигани в Смолянска област са в района на с. Змеица, общ. Доспат, Държавно ловно стопанство “Извора”, общ. Девин и край с. Забърдо, общ. Чепеларе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share