Титанът Саша Гьотцел и детето-чудо Ивайло Василев откриват новия сезон на Софийската филхармония

На 12 септември в зала „България“ новият главен гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел ще открие сезон 2019/2020 с Първа симфония от Густав Малер. Произведението  е своеобразна биография на младостта на музикалния колос, вплел в нея възторженото преклонение пред природата, първите тежки разочарования от живота, борбата за утвърждаване и вярата в бъдещата победа.

Саша Гьотцел е художествен ръководител и главен диригент на филхармоничния оркестър „Борусан“ в Истанбул, с който е гостувал на международните фестивали в Залцбург и „Би-би-си Промс“.В биографията му се открояват участията като диригент на Филхармоничния оркестър на Канагава, Симфоничния оркестър на Бретан, Австрийско-корейския филхармоничен оркестър, като гост-диригент на Симфоничсия оркестър NHK, Мюнхенския симфоничен оркестър, Дрезденския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Израелския филхармоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Люксембург, Страсбург и Ванкувър. Активно участва и като оперен диригент на постановки в Мариинския театър, Виенската народна опера, операта в Анже и Нант, в Монпелие, Рен, Националната опера на Нанси. Има издадени компактдискове във фирмите „Дойче грамофон“ и „Оникс.

На 12 септември Софийската филхармония подава ръка и на детето чудо Ивайло Василев, който ще представи Концерт за пиано №9 от Моцарт. 11-годишният пианист, наречен „Малкият Моцарт“, обира овации от специалистите заради своя талант. Той вече има завидна колекция от над 20 награди от престижни международни конкурси, сред които в Москва, Атина, Мюнхен, София, Брюксел и Мадрид. В биографията му присъства и професионален студиен CD запис с оркестъра на Маринский театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share