Ивет Кайзер Смит с изложба в галерия „Хеерц Тооя“

„Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори” е името на самостоятелната изложба на Ивет Кайзер Смит. Откриването е на 24 август в галерия „Хеерц Тооя“ във Велико Търново. Резултат е от престоя на авторката в България.
Ивет Кайзер Смит е родена в Прага, живее и работи в Чикаго. Бакалавърската и дисертация се фокусира върху скулптура и фотография. През 1994 г. авторката завършва магистърска степен по скулптура. Смит създава стенни геометрични абстракции, като изобретява системи за визуализиране на цифровите стойности, и по-точно, на поредици от числата Pi и Е, с помощта на грид изображения и повторения на прости геометрични форми. Повечето от по-старите и творби са стенни изплетени конструкции от фибростъкло. През 2016 г. тя се запознава с принципа на работа на лазерната резачка и започва да работи с лазерно изрязани акрилни листи.

„Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори” е въплъщение на типологичния подход на авторката към градските външни пространства на Велико Търново. Подходът е базиран на нейните познания по математика. Тя извежда своите числа на разходка. Това не е същото като да разхождаш куче, или да се шляеш с някой философ, разсъждавайки върху 2+2=4; тя усеща, следва и най-важното, представя си къде идва ред на числата в нейната композиция. Позволява си да наруши правилата на нейните структури и да използва многобройните източници на вдъхновение, идващи от мястото, където се намира, в този случай – Велико Търново.

Най-впечатляваща страна на всяка една от творбите, представени в изложбата, е използваното в тях наслояване. Вертикалните характеристики на градското планиране във Велико Търново са представени равнинно, като карта без кривите за надморска височина. Веднъж изравнени, в композициите израстват нови групички от възвишения. Промените в архитектурната, естетическа и историческа парадигма на града са представени в творбите на Смит като въздигащи се слоеве от цветове, линии, кръгове и правоъгълници, противопоставящи се и допълващи се един друг. По същия начин както еволюцията на града е дълбоко вкоренена в разнообразието и взаимозависимостта.

Велин Манов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share